Alternatieve pan-Euro-mediterrane (PEM) oorsprongsregels breiden uit

Overgangsregels voor oorsprongsovereenkomst nu van toepassing op meer landen
Image
Staff walking at a Customs Support site.

In afwachting van de totstandkoming van één enkel verdrag gelden alternatieve oorsprongsregels voor de Pan-euro-mediterrane (PEM) handel. In dit artikel leest je meer over deze overgangsregelingen.

Wat is de pan-Euro-mediterrane overeenkomst (PEM)?

De pan-Euro-mediterrane (PEM) overeenkomst heeft tot doel de handel tussen de Europese Unie en andere landen die deel uitmaken van het PEM-partnerschap te bevorderen door de oorsprongsregels flexibeler en bedrijfsvriendelijker te maken.

Het idee voor dit partnerschap tussen pan-Euro-mediterrane landen begon in 1995 als het proces van Barcelona[CS1]  en is in de loop der tijd uitgebreid naarmate meer gebieden zich bij het initiatief aansloten. Uiteindelijk heeft de samenwerking op 21 oktober 2007 de totstandkoming van één verdrag goedgekeurd.

De lijst van betrokken niet-EU-landen is als volgt:

Albanië, Algerije, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Egypte, Faeröer, Georgië, IJsland, Israël, Jordanië, Kosovo, Libanon, Liechtenstein, Noord-Macedonië, Noorwegen, Moldavië, Montenegro, Marokko, Palestina (ongeacht de staat), Servië, Zwitserland, Tunesië, Turkije en Oekraïne.

Totdat één enkel verdrag voor alle betrokken partijen kan worden toegepast, zijn overgangsregels overeengekomen die geleidelijk tussen de verschillende landen worden ingevoerd.

Wees je ervan bewust dat deze overgangsregels van oorsprong niet alleen gelden voor de handel tussen niet-EU-landen en de EU, maar ook met andere landen binnen de pan-Europees-mediterrane (PEM) overeenkomst.

Welke landen hebben de PEM-overeenkomst per 1 februari 2023 uitgebreid?

Vanaf 1 februari 2023 zullen de volgende landen de pan-Europees-mediterrane overeenkomst (PEM) diagonaal met elkaar toepassen:

Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Noord-Macedonië, Moldavië, Montenegro en Servië.

Er zijn geen updates van PEM-overeenkomsten voor de Europese Unie in februari 2023.

Welke pan-Euro-mediterrane (PEM) landen zijn overgangsregels met de Europese Unie overeengekomen?

Vanwege de complexiteit van de aanpassing van de oorsprongsregels voor meer dan 20 landen wordt het pan-Europees-mediterrane initiatief (PEM) geleidelijk ingevoerd naarmate er overeenkomsten worden gesloten.

Bosnië en Herzegovina zijn met de Europese Unie geen overgangsregels van oorsprong overeengekomen. Met de andere PEM-leden zijn echter afspraken gemaakt over de volgende data:

Sinds 1 september 2021

Zwitserland, IJsland, Noorwegen, Groenland, Jordanië, Palestina, Albanië, Georgië...

Sinds 9 september 2021

Noord-Macedonië

Sinds 16 november 2021

Moldavië

Sinds 6 december 2021

Servië

Sinds 9 februari 2022

Montenegro

Sinds 15 oktober 2022

Kosovo

Is het Verenigd Koninkrijk betrokken bij de Pan-Euro-Mediterrane (PEM) overeenkomst?

Sinds het vertrek uit de Europese Unie heeft Groot-Brittannië zijn eigen handelsovereenkomsten met landen over de hele wereld gesloten, zoals het Developing Countries Trading Scheme. Na een evaluatie van de Pan-Euro-Mediterrane (PEM) door de Britse regering werd besloten niet deel te nemen.

Goederen die naar Noord-Ierland worden overgebracht, vallen echter nog steeds onder de PEM in samenwerking met de Republiek Ierland, als onderdeel van hetNoord-Ierland Protocol.

Worden je zendingen beïnvloed door de Pan-Euro-Mediterrane (PEM) overgangsregels voor de oorsprong?

De consultants van Customs Support zijn er voor jou. Wij faciliteren import- en exportaangiften in 12 landen in Europa en worden ondersteund door onze douaneadviseurs. Wij helpen bedrijven  door het wereldwijde douanelandschap te navigeren.

Als je hulp nodig hebt bij de overgangsregels voor de pan-Euro-mediterrane (PEM) oorsprong, neem dan contact met ons op voor meer informatie over hoe wij jou vandaag nog kunnen helpen.