Hoe bevordert CBAM CO2-neutraliteit?
Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) vereist dat je een vergoeding betaalt voor de ingebedde CO2 bij import. Dit zorgt ervoor dat producten die op de markt komen aan dezelfde standaard voor CO2-uitstoot worden gehouden als producten die in eigen land worden gemaakt.
Anders worden niet alleen milieunormen omzeild, maar kunnen verkopers van buiten de EU een economisch voordeel hebben omdat milieuonvriendelijke goederen vaak goedkoper te produceren zijn.
Als je een CBAM-gerelateerd product importeert, moet je certificaten kopen die een groen initiatief ondersteunen om de ingebouwde koolstof te compenseren en je goederen aan de normen te laten voldoen. De kosten worden bepaald door de emissierechten van het EU Emissiehandelssysteem (ETS) voor dat product.
Wanneer treedt dit in werking?
De CBAM wordt in twee fasen ingevoerd:
1. Overgangsfase CBAM
De overgangsfase van het Carbon Border Adjustment Mechanism begint op 1 oktober 2023 en eindigt op 31 december 2025. Deze overgangsfase is alleen bedoeld om de voor rapportages en je bent niet verplicht om CBAM-certificaten te kopen.
In je rapportage moet je aangeven:
- Hoeveelheid geïmporteerd product
- Directe en geïntegreerde CO2-emissies.
- CO2-kosten in het land van herkomst.
Het eerste rapport moet uiterlijk 31 januari 2024 binnen zijn.
2. Operationele CBAM-fase
De operationele fase van CBAM begint op 1 januari 2026, waarna het volledige Carbon Border Adjustment Mechanism van kracht wordt. Je moet jaarlijks aangifte doen bij de commissie, wat rechtstreeks kan of via een CBAM-erkende declarant. Je kunt geen aangifte doen zonder een CBAM-erkende declarant te zijn.
Je eerste jaarlijkse aangifte moet uiterlijk 31 mei 2027 gedaan zijn.
Wat je nu moet doen om je voor te bereiden
Nu de rapportage fase in oktober begint, heb je niet veel tijd om je voor te bereiden. Het verkrijgen van informatie gaat nooit zo snel als we denken, dus je kunt je het beste nu al voorbereiden.
Hier zijn de vijf dingen waar je zo snel mogelijk voor moet zorgen:
- Zoek uit of een van je goederen beïnvloed zal worden door CBAM.*
- Informeer je leveranciers over de verandering en de vereisten voor rapportage.
- Let op eventuele productspecifieke regels voor het berekenen van geïntegreerde CO2.*
- Controleer of je leveranciersinformatie in orde is voordat de CBAM overgangsfase in oktober begint, zodat je vanaf het begin over volledige gegevens beschikt.
- Zorg dat je een EORI-nummer hebt.
*Houd er rekening mee dat alle regelgeving met betrekking tot goederen gepubliceerd zal worden op basis van je goederencodes. Zorg ervoor dat je goederen correct zijn geclassificeerd om problemen te voorkomen.
Hulp nodig bij de voorbereiding op het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)?
Customs Support is er om je te helpen. Onze declaranten bieden inklaring en douaneadvies in de hele EU en werken al met bedrijven zoals het jouwe om zich voor te bereiden op het Carbon Border Adjustment Mechanism. Spreek vandaag nog met een van onze experts over hoe je je kunt voorbereiden op CBAM.