Dit is implementatie specialist Van der Voort

Image

In onze serie #WeAreCustomsSupport, laten we je kennismaken met de mensen achter Customs Support. Wij waarderen onze collega’s en het werk dat ze doen voor onze klanten. In deze serie interviewen we de mensen die altijd klaarstaan om je te helpen met het complete proces van importeren en exporteren van goederen zonder zorgen. De volgende in deze serie is implementatie specialist Frans van der Voort.

Frans, vertel eens, wie ben je?

“Ik ben Frans van der Voort. Ik kom uit ‘s-Hertogenbosch en ik werk hier sinds 1990. De afgelopen dertig jaar heb ik verschillende functies gehad. Ik ben altijd actief geweest met software en IT, maar ik ben vooral declarant geweest. Nu ben ik implementatiespecialist en eerstelijns helpdesk voor onze softwarepakketten.”

Hoe ziet een normale werkdag er uit voor jou?

“Als Customs Support nemen we regelmatig bedrijven over en die nemen we dan op in de Customs Support familie. In Duitsland bijvoorbeeld en pas nog in Polen. Iedereen werkt dan op verschillende systemen en dan is het mijn taak om dat te stroomlijnen. Eerst inventariseer ik samen met mijn collega’s Carlo en Martin hoe zij werken en vervolgens gaan we systemen integreren. Ik geef ook training en de uitleg over hoe wij werken.

Zo probeer ik al onze vestigingen te bezoeken om vragen te beantwoorden. Dat kan ook wel per mail en via WhatsApp, maar ik merk wel dat mensen meer vragen stellen als je echt ter plekke bent. Die afstand is dan in één keer heel kort en dat is makkelijker voor hen en voor mij. Je leert mensen dan snel kennen en op een andere manier dan alleen maar mailen.”

Die diversiteit in je functie, is dat de reden dat je al zo lang bij Customs Support werkt?

Ja. Na mijn opleiding software programmeren ben ik niet gaan programmeren, maar richtte ik mij op ondersteuning en advies. Ik hield me meer bezig met hoe je met behulp van software de werkprocessen efficiënter kon maken. Daarna heb ik gewerkt als declarant. Al snel werd mijn takenpakket uitgebreid met zaken als het schrijven van beroeps- en bezwaarschriften en het classificeren van goederen.

Ik hou van diversiteit en nieuwe dingen leren. Ik heb in de jaren negentig de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening gedaan. Daar zat psychologie in, filosofie, wetskennis. Later heb ik ook nog een opleiding boekhouden gedaan, maar dat was het niet voor mij. Nu doe ik wat ik echt leuk vind.

En eind jaren negentig dus de opleiding tot declarant. Ik had maar één fout op mijn examen. Net geen 10. Ik deed dat werk dan ook al een jaar of negen.

En hoe is het team waar je in werkt?

Dat is een klein en hecht team en dat is goed, want wij kunnen snel schakelen en dat moet ook als er iets met onze software of hardware is. Dat doe ik dus ook als het nodig is. Ik sta altijd voor iedereen klaar. Soms ben je ineens vijftien of twintig minuten met een issue bezig en dan is er weer iemand geholpen. Ze weten dat als ze hun vraag bij mij neerleggen, ik het voor ze oplos.

Wat is de grootste uitdaging?

Mijn werk heeft altijd te maken met verandering. Mensen zijn gewend om op een bepaalde manier te werken en voor sommigen is het dan lastig als processen veranderen. Ze zijn bang dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen na de verandering. Die zorgen neem ik altijd mee en ik luister naar hun vragen en hun problemen en ga daar mee aan het werk. Sommige zaken kan ik dan snel oplossen en andere zaken duren wat langer. Uiteindelijk zorg ik ervoor dat ze zoveel en zo goed mogelijk kunnen wat ze willen met de nieuwe systemen. En soms kan dat niet, omdat onze processen anders zijn. In dat geval leg ik de situatie goed uit. Dat is een uitdaging, maar beter voor iedereen als dat lukt.

En wat doe je als je niet op je werk bent?

Mijn favoriete periode is eigenlijk net geweest. Oeteldonk staat bij mij hoog in het vaandel. Zo heet ‘s-Hertogenbosch tijdens carnaval. Ik hou van de gezelligheid van het straatcarnaval. Je gaat van kroeg naar kroeg en ontmoet overal andere mensen en overal klinkt er muziek.
Muziek. Daar hou ik ook van. Met name prog-rock. Bands als Camel, Deep Purple, Pink Floyd. Die bands treden helaas nog maar weinig op, maar festivalletjes met goede coverbands vind ik ook geweldig.

Waarom Customs Support?

Ik heb absoluut de meest gevarieerde en interessante baan bij dit bedrijf. Elke dag is anders en elke dag brengt weer iets nieuws. Ik kom overal en ik heb geweldige collega’s. De balans is gewoon goed. Er wordt hard gewerkt, maar ook hard gelachen.

Ik werk al bijna 30 jaar voor Customs Support en de voorgangers ervan. Ondanks alle overnames of juist dankzij deze overnames is Customs Support geworden wat het bedrijf nu is. De kracht ligt in de mensen die er werken. Ik heb leuke collega’s en een erg leuke baan!